Welke zaklamp is geschikt bij het uitlaten van je hond?

Hondenliefhebbers weten dat het uitlaten van een hond in het donker niet altijd soepeltjes verloopt. Je hebt je hond even losgelaten en je hebt geen idee waar hij gebleven is. Een goede zaklamp die tegen een stootje en regen kan, is een uitstekende uitkomst voor vele hondeneigenaren. 

Waar moet je aan denken als je een zaklamp uitkiest?

Lichtcapaciteit: Afhankelijk van je woonomgeving, heb je keuze uit verschillende lichtsterkten. Woon je in een stadse omgeving, dan heb je minder lichtkracht nodig dan wanneer je op het platteland woont, waar je hond wel eens de weilanden in kan rennen. 

IPX-classificatie: Ook de water- en stofdichtheid van een zaklamp kan verschillen met wat je nodig hebt. Woon je in een gebied met drassige paden met regenplassen, sloten of dicht bij het strand, dan is het raadzaam om naar de IPX-waarde van een zaklamp te kijken. Dit geeft aan of de lamp bestand is tegen water, stof en zanderige omgevingen. 

Valbestendigheid: Door een onverwachte beweging van de hond kun je van alles uit je handen laten vallen. Sommige zaklampen kunnen daar niet tegen. Veel lampen hebben echter een valbestendigheid van minimaal 1.5 meter. Het is zeker handig om hier ook op te letten als je een zaklamp uitkiest.

Gewicht: Soms wil je de zaklamp en de hondenriem in één hand vasthouden, omdat je bijvoorbeeld een telefoontje af te handelen hebt of omdat je gezellig met je partner hand in hand wilt wandelen terwijl jullie samen de hond uitlaten. Dan is het wel gemakkelijk als de zaklamp licht is en gemakkelijk met één hand vast te houden. Daarnaast is een compacte lamp ook gemakkelijk in je jaszak te steken als je hem niet nodig hebt. 

Functies van een zaklamp: Veel zaklampen bieden vijf lichtmodi plus een aantal extra, zoals SOS, baken en stroboscoop. Daarnaast kun je kiezen uit het soort licht (bijvoorbeeld helder wit, kleur of kleurecht), of het een geheugenfunctie heeft en of het mogelijkheden biedt om extra accessoires eraan te koppelen. Vaak is het zo dat als een lamp veel functies heeft, dat je daar ook meer voor moet betalen. 

Looptijd van de batterij: Als je in de donkere periode elke avond je hond uitlaat en je zaklamp gebruikt, wil je het niet na elke wandeling weer opladen. Let dus op wat voor een batterij de zaklamp gebruikt en hoe lang het meegaat zonder dat je het tussendoor moet opladen.

Reëel bereik van het licht: de afstanden van het bereik van het licht is afhankelijk van je gezichtsvermogen, de omgeving en van de weersomstandigheden. Het licht zelf schijnt oneindig ver, maar wordt steeds zwakker naarmate de afstand toeneemt. De opgegeven afstanden van de meeste zaklampen zijn conform de ANSI-Fl1-standaard en deze zijn vaak groter dan de reële afstand waarmee je nog iets met het licht van je zaklamp kunt zien. Hou er daarom rekening mee dat je in de praktijk iets minder ver bereik hebt.

De ideale zaklamp voor het uitlaten van je hond

K-NATICS LITE: de zaklamp om je hond uit te laten in een stadse omgeving

Voor een prijs van onder de 40 euro, heb je met de K-NATICS LITE een zaklamp die veel functies heeft die uitstekend van pas kunnen komen als je je hond uitlaat in een stadse omgeving. Zo heeft deze lamp 2 verschillende lichtmodi, waarmee je tot 200 meter ver kunt schijnen en zelfs een SOS-modus en een stroboscoop voor het geval je in nood bent of jezelf moet verdedigen. 

Met de LITE heb je een zeer krachtige, compacte lamp. Met een lengte van slechts 12 cm en een gewicht van 175 gram (inclusief batterijen) past deze eenvoudig in je zak. Ook is deze zaklamp heel eenvoudig met één hand te gebruiken: met een enkele schakelaar kies je de lichtstand die je wilt gebruiken. 

Regen, stof en zand zijn geen probleem: deze lamp is IPX6 geclassificeerd en valbestendig tot 1.5 meter. 

Je hoeft de LITE maar één keer per week op te laden als je elke avond ruim een half uur met je hond gaat wandelen. Een batterij-indicator op de zaklamp geeft aan hoelang je batterij nog meegaat. Je krijgt een oplaadbare 18500-batterij erbij inclusief USB-C kabel waarmee je de lamp heel gemakkelijk kunt opladen. 

K-NATICS PRO: zeer geschikt voor het uitlaten van je hond buiten de stad

Woon je buiten de stad en loop je regelmatig met je hond ‘s avonds langs weilanden, sloten en bossen, dan is de K-NATICS PRO een echte aanrader. Dit is een mooie compacte LED zaklamp met een lengte van slechts 16 cm die dezelfde capaciteiten heeft als die van een grote zaklamp.

De PRO is zo handig om te gebruiken als je in het donker wandelt, omdat het verschil tussen de lichtmodi erg goed is. Loop je op een fietspad langs een bosrand, dan gebruik je bijvoorbeeld de lage stand en heb je een bereik van bijna 100 meter. Jij kunt dan zien waar je loopt en waar het pad naartoe leidt en je bent zichtbaar voor andere weggebruikers. Loop je langs een weiland en je hond gaat wel eens achter een konijn aan, dan kun je je hond wel weer vinden als je de medium tot hoogste stand gebruikt die een afstand kan bereiken tot 600 meter. 

Deze PRO zaklamp is ook volledig wanneer het gaat om extra functies: een SOS-, een stroboscoop en een geheugenfunctie, waarmee je met één druk op de knop naar je laatst gebruikte stand gaat. Deze modi gebruik je wanneer je hulp nodig hebt of jezelf moet verdedigen. Mocht je de zaklamp laten vallen in een plas water, dan hoeft dat geen probleem te zijn: deze lamp is IPX6 geclassificeerd, wat betekent dat Bescherming biedt tegen krachtige waterstralen zoals stortbuien.

Het gebruik en het opladen van deze lamp is erg eenvoudig. Voor het opladen hoef je de batterij niet uit de zaklamp te halen: je kunt het via de meegeleverde USB-C kabel snel opladen wanneer de ingebouwde batterij-indicator aangeeft dat de batterij bijna leeg is.

Naast de sterke 5000mAh 26650 Lithium accu zit er ook een extra AAA batterij adapter bij mocht je toch zonder power komen te zitten

Overigens is de gebruiksduur van de PRO ook een voordeel: met de lage stand kun je tot wel 18 uur lopen zonder dat je de batterij hoeft op te laden. 

Voor de prijs van net beneden de 70 euro krijg je de K-NATICS PRO inclusief een 26650 batterij, een USB-C kabel, AAA batterij adapter, travel case, opbergzakje en een polsbandje. 

Een hoofdlamp als je meerdere honden in het donker uitlaat

Heb je meer dan één hond en je hebt geen hand vrij om een zaklamp vrij te houden, dan is een hoofdlamp een goede oplossing. De multifunctionele ARC hoofdlamp met een COB LED strip en verschillende krachtige licht opties tot 600 lumen is uitermate geschikt voor het uitlaten van meerdere honden. Daarnaast is de hoofdband eenvoudige te bedienen met één bewegingssensor. Zwaai met je hand langs de sensor en de hoofdlamp gaat aan/uit.

Hinterlasse einen Kommentar