5 Tips voor het vinden van de perfecte zaklamp

Het kopen van de juiste zaklamp kan een lastige klus zijn. Er zijn veel verschillende modellen die op het eerste gezicht erg op elkaar lijken. Belangrijk bij de keuze is het doel waarvoor je deze wilt gebruiken. Wij geven jou de 5 belangrijkste tips voor het vinden van de juiste zaklamp.

Tip 1: Lichtopbrengst

De lichtopbrengst of lichtintensiteit van een led zaklamp is vaak het eerste waar men naar kijkt. De lichtopbrengst geeft de totale hoeveelheid licht aan die een lichtbron uitstraalt. Hoe hoger het aantal lumen des te meer licht en des te breder de lichtbundel op kortere afstand is. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het aantal lumen je iets vertelt over het bereik van de zaklamp. Hoewel het aantal lumen daar wel degelijk van invloed op is spelen ook andere factoren een rol zoals de kwaliteit van de lens, het type led en de reflector. 

5 zaklamp tips

Tip 2: De batterij

Elke zaklamp heeft voeding nodig. Dit kan met normale alkaline batterijen of met speciale li-ion batterijen. Voor intensief gebruik zijn li-ion batterij de beste keus. Li-ion batterijen zijn oplaadbaar en daarom minder schadelijk voor het milieu. Daarnaast hoef je niet meer tussendoor de batterijen te verwisselen. Een nadeel is dat deze batterijen duurder en moeilijker te verkrijgen zijn. Het beste is een zaklamp die zowel geschikt is voor normale alkaline batterijen als voor oplaadbare li-ion batterijen. Vaak wordt bij deze zaklamp een extra alkaline batterij adapter meegeleverd. 

Tip 3: Formaat

Size does matters! Wil je een zaklamp die je dagelijks bij je kunt dragen? Dan wil je niet een al te grote en een al te zware. Het liefst wil je deze in je jas of broekzak kunnen dragen. Wil je een wat grotere en dus ook wat fellere zaklamp die doorgaan een betere batterij- of accuduur heeft? Let dan op of er holsters worden aangeboden. Een holster is een op maat gemaakte houder die je eenvoudig aan je broek of riem kunt bevestigen. 

Tip 4: Waterdicht

Gebruik je de de zaklamp voornamelijk buiten? Dan is de IP-Rating van groot belang. Een IP-rating heeft twee cijfers: IPXX. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen het indringen van stof aan. Het tweede getal geeft de graad van bescherming tegen vocht aan. Voor buitengebruik is wil je minimaal IP44 hebben (Spatwaterdicht). Maar het beste is een IP65 rating die geschikt is voor grote plensbuien.

Tip 5: Verstelbare lichtbundel

Een zaklamp met een verstelbare lichtbundel kan heel handig zijn. Je kunt dan kiezen uit een brede of juist hele smalle lichtbundel. Breed voor de korte afstanden en smal voor de langere.Wil je zo ver mogelijk schijnen? Dan kun je het best kiezen voor een zaklamp met een verstelbare lichtbundel. De lichtbundel is vaak met één hand te verstellen, hebben geen blinde vlekken en geven een egaal licht.

Bekijk de best beoordeelde zaklampen.

 

4 comments

K-Natics lite kort geleden besteld en ontvangen. Zonder de zaklamp verder tekort te willen doen, want hij is prima en geeft een mooie heldere lichtbundel, het rubbertje dat het oplaadcontact moet vrijhouden van vocht viel er al meteen af en is ook niet meer terug te vinden. In hoeverre kun je dan nog op de waterdichtheid vertrouwen? De waterdichtheid wordt namelijk met name genoemd op de website.

A.J. Jippes January 16, 2023

Graag meer informatie

Frank smid January 15, 2023

?

Steylemans william January 15, 2023

Hallo
Ik werk in de nachtdienst en zoek een kleine handzame zaklamp met roodlichtfunctie.
Heeft U misschien een advies qua merk/type zaklamp?

Vriendelijke groet
P. Holwerda.

P. Holwerda January 15, 2023

Leave a comment